
Müzik Teknolojileri Okullarına Hazırlık Programı

I. Aşama Sınavları
Ülkemizdeki Müzik Teknolojisi Anabilim Dalı bölümlerinin giriş sınavları üç aşamalı yapılmakta olup ilk aşamada kulak işitme sınavı yapılmaktadır. Bu kapsamda, öğrenci adayından, piyanodan verilen tek ses ile aynı anda verilen iki ses, üç ses ve dört sesin tekrarı istenir ve doğru verilmesi beklenir. Ayrıca, bir çok üniversitede piyanodan, bazı üniversitelerde ise biri piyanodan, diğeri de Türk Müziği enstrümanlarından birinden verilen iki ezginin tekrarlanması istenir. Böylece adayın, ezgi hafızası ve tonda kalma becerisi ölçülür. Son olarak bir çok üniversite, iki adet ritim kalıbı vurup yine adayın, tekrarını doğru veya doğruya en yakın şekilde vermesini talep eder. Bu ritim kalıplarından ikisi de eşit zamanlı evrensel kalıplardan oluşabilirken, biri Türk Müziği kalıbı olarak sorulabilir. Bunlardan başka bazı üniversiteler giriş sınavlarında adayın sesini kullanma ya da enstrüman çalma becerisini ölçmeye yönelik performans bekleyebilirler.
Adayın, işitme ağırlıklı olmak üzere, beceresini de ölçebilen ve 100 tam puan üzerinden değerlendirilen bu birinci aşama müzikal temelli sınavı, başarılı sayılarak geçmesi için en az 50 puan alması gerekmektedir. Bu puan aynı zamanda bir çok üniversite için ikinci aşama sonucunda hesaplanacak sıralama/yerleştirme puanının ölçümünde de oransal olarak kullanılacağından mümkün olan en yüksek puanın alınması hedeflenmelidir.
II. Aşama Sınavları
Birinci aşamadan, 100 üzerinden en az 50 puan alarak ikinci aşamaya geçmeye hak kazanan adaylara mesleki işitme sınavı uygulanır. Bu sınavda, adaya dinletilen bir müzik parçasında hangi enstrümanların kullanıldığı, sonrasında tekrar yapılan birkaç dinletilmede hangi enstrümanların eklenildiği ya da çıkarıldığı, hangi ses veya sinyal işlemcilerin kullanıldığı gibi bilgiler sorulur.
III. Aşama Sınavları
Üçüncü aşamada, adayın projesini/projelerini sunması, hakkında bilgi vermesi, bunlar üzerine icra edilen mülakat ile kendini ifade becerisi ölçülür.
Hazırlık Kursu Programı
Birinci aşama sınavında sorulan içeriğe yönelik oluşturduğumuz, haftada altı saatlik işitme programına ek olarak, enstrüman ve şan eğitimleriyle de desteklenen ve ayda 32 saate varan kulak işitme programı ve ikinci ve üçüncü aşama mesleki işitme ve proje hazırlanması ve sunumuna yönelik oluşturduğumuz bireysel ya da sınıf eğitimlerimiz ile jüri karşısında yapılarak, tam simüle edilen deneme sınavlarından oluşan yoğun bir programı sizler için hazırladık. Bu program ile başarıyı yakalamak çok kolay...




